JuhoJoensuu

Kiitos, Maryam Mirzakhani

Tämän aamun Helsingin Sanomissa oli Osmo Pekosen laatima muistokirjoitus, joka sai hetkeksi haukkomaan henkeään. Maailman ensimmäinen Fieldsin palkinnon saanut nainen on kuollut rintasyöpään vain 40 vuoden ikäisenä.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005301579.html
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/15/sorrow-death-ofmaryam-mirzakh...

Tuossa Pekosen kirjoituksessa on varmaan sanottu kaikki oleellinen suomalaisen näkökulmasta. Joka tapauksessa se muistutti taas siitä, kuinka katoavaa on elämä ja kuinka arvokas on jokainen hetki. Maryam Mirzakhani käytti hetkensä tavalla, joka jätti hänestä pysyvän muiston mieleen, vaikka en ole häntä koskaan tavannut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liian varhain menehtyi. Hänellä olisi varmasti ollut annettavaa ihmiskunnalle. Ehkä hänen esimerkkinsä kannustaa naisia matemaattisilla aloilla. Naisetkin voivat menestyä matematiikassa ja päästä huipputehtäviin. Matematiikka on kiehtovaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Toisaalta matemaatikoista (ja keistä muista?) on sanottu, että yli kolmikymppisinä he eivät keksi enää mitään uutta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Legendaa kenties, ei todellisuutta. Matematiikkaanhan fysiikkakain perustuu. Tässä yksi suosikkini. https://fi.wikiquote.org/wiki/Richard_Feynman

Jäi ihan kesken tuo ajatus, kun tuli muuta.
Mitä matemaatikko tarvitsee?
Joustava ajattelu on eräs tärkeimmistä ominaisuuksista, joita menestyksekäs ongelmanratkaisija tarvitsee. Matematiikassa tarvitaan kahta hyvin erilaista, toisiaan täydentävää ajattelumoodia: Luovaa ajattelua, jolle on tyypillistä “intuitio”, sekä analyyttista ajattelua, jolle “logiikka” on ominaista. Minne nämä katoaisivat iän myötä? Voisin jopa nähdä näiden ominaisuuksien paranevan. Koulumatematiikka ei ole järin luovaa. Vasta yliopistolla sen huomasin, kun koulussa opetetun matematiikan itsestäänselvyydet, pitkää matikkaa lukiossa opiskelin, muuttuivatkin ihan muuksi. Kerran kun koulussa löysin ratkaisua, joka ei opettajaa miellyttänyt. Ratkaisua ei ollut osannut kukaan muukaan keksiä. Opettaja jätti meidät, siis myös ne jotka olivat kopioineet ratkaisuni, jälkkäriin. Hän ei koskaan sanonut mikä raktiasussa oli väärin. Ei siis itsekään tiennyt ! Ei minusta matemaatikkoa kuitenkaan tullut, mutta osaan arvostaa matemaattisia kykyjä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos jotain todella uutta pitää luoda, käy se unohtamisen ja virheiden kautta. Nuorella ei ole niin paljon tuota unohtamisen taakkaa. Pätee kai matematiikkaankin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Mietin onko unohtaminen se ydin. Vieläkin vaivaa se miten erilaista oli koulun matikka ja yliopiston analyyttisempi matikka, joka lakkasi minua kiinnostamasta. Olisiko siis ollut silloin syytä unohtaa jotain. Nuori olin. Koen, että tietotekniiikka ja genetiikkakin aloina vaativat tuota logiikkaa ja analytiikkaa ja myös merkittävää muistia.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #5

Minä muka osaan kolmea kieltä ihan lähes loistavalla tasolla ja suomea, äidinkieltäni, selvästi huonommin. Minun nykyinen selitykseni on, että olen aktiivisesti? unohtanut harvoin käytettyjä suomen sanoja ja sen takia osaan kirjoittaa suomea ymmärrettävimmin kuin niitä kolmea muuta lukea.

Jossain luennossa, ted.com tai youtube.com lähteenä, sanottiin, että kvanttimekaniikkaa ei ymmärrä, jos ei sitä jatkuvasti ihmettele. Tiede on epätäydellistä. Se on sen perusta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Mieluummin sanoisin näin: tieteellinen tieto on epätäydellistä, mutta paranee kaiken aikaan,kun tieteen tekijät pyrkivät tutkimuksillaan kohti totuutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuossa voi olla se vinha perä, että uudet ajatukset luodaan nuorina. Mutta sen jälkeen monet näistä suurista ovat pystyneet siirtämään oman ajattelunsa voiman uusille nuorille, jotka ovat taas kyenneet luomaan uusia ajatuksia.

Silloin ei haittaa, vaikka ei enää itse kykenisi keksimään mitään suurta uutta. Monet asiat voivat kuitenkin edelleen kypsyä ja asettua kokonaisuuksiinsa.